Skoro tri meseca nakon što su javni servisi ostali bez upravnih odbora, REM konačno izabrao nove članove

REM je danas – i to iz četvrtoga pokušaja! – uspeo da imenuje šest novih članova UO RTS-a, ali zato samo pet umesto šest članova UO RTV-a – za preostalo mesto moraće ponovo da bude raspisan konkurs. U UO RTV-a izabran i urednik portala koji je vodio hajku na novinara Nenada Živkovića.

 

Deset meseci nakon što je raspisan konkurs za izbor novih članova upravnih odbora Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, te tri meseca nakon što je većini članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a istekao mandat, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabrao je na današnjoj sednici, i to iz četvrtog pokušaja, nove članove upravljačkih organa oba javna servisa.

Novi članovi Upravnog odbora RTS-a su: prof. dr Milivoje Pavlović, književnik i profesor univerziteta, Branislav Klanšček, producent, i Muharem Bazdulj, novinar, pisac i književni prevodilac, dok su mandat u UO obnovili Miroslav M. Nikolić, advokat, Branko Radun, istoričar i politički analitičar, i Ljiljana Đurđevac, politikolog.

Trebalo je da Savet REM-a izabere i šest novih članova Upravnog odbora RTV-a, ali je samo njih petoro dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu, dok će za jednog člana, kako nam je rečeno, biti raspisan novi konkurs.

Novi-stari članovi Upravnog odbora RTV-a su: Aleksandar Komnenović, dramski i audio-vizuelni umetnik, Borislav Pupavac, advokat, i Marko Ćalić, ekonomista, dok će se u UO RTV-a prvi put naći Valentin Mik, novinar, i Aleksandar Čupić, master inženjer menadžmenta i urednik više medija čiji je izdavač Open View iz Vršca. Među njima je i portal epancevo.rs (poznat po gaženju profesionalnih i etičkih normi, posebno u slučaju medijske hajke na pančevačkog novinara Nenada Živkovića, koju je osudio i Savet za štampu, koji je tom portalu izrekao devet javnih opomena tokom 2019. godine).

Lista kandidata utvrđena još 20. novembra 

Judita Popović, članica Saveta REM-a, kaže za Cenzolovku da ne zna čime su novi članovi upravnih odbora zaslužili da budu na tako visokim funkcijama, te da odugovlačenje s njihovim izborom govori o tome koliko je ta funkcija značajna.

Savet REM-a je članove upravnih odbora birao među 64 kandidata – 16 za UO RTV-a i 48 za UO RTS-a.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top